Dva měsíce v Protektorátu

Televizních show je hodně, že člověk neví, jestli se na většinu z nich vůbec vyplatí dívat. Zažila jsem první book Superstar, Vyvolených, Framář hledá ženu a tak dále… Většinu z nich jsem nesledovala, některé třeba i opakovaně. V posledních letech mě ale úplně přestaly bavit a je fakt, že si teď občasně jen v televizi pustím Výměnu manželek, pokud si vzpomenu nebo na ni natrefím, protože to je prostě krvák jak sviňa 😀

Když jsem před pár měsíci viděla informaci o tom, že Česká televize pracuje na své vlastní televizní reality show Dovolená v Protektorátu, ihned mě nápad zaujal a říkala jsem si, že až se začne vysílat, musím se dívat. Pak jsem na všechno tak nějak zapomněla a když se v televizi objevil první díl, nějak jsem ho zazdila a musela si ho pustit z archivu. O co jde? Třígenerační rodinu umístí štáb do venkovské usedlosti ve Starých Hamrech, kde po dobu dvou měsíců budou „zažívat“ dobu Protektorátu, tedy budou si muset vystačit s příděly jídel, lístkovým systémem, budou muset obhospodařovat statek, starat se o pole i zvířata a během každého týdne splnit dané úkoly, přičemž se do děje zamíchají i „autentické“ události válečné doby.

Televizní show kritizuje domácí scéna a ani v zahraničí si nevedeme úplně dobře, ačkoliv tam spíš píšou články vycházející z diskuzí sledujících a ne z toho, že by se někdo na ty první dva díly opravdu podíval. Já musím říct, že mi show přijde zajímavá. Už si přesně nepamatuju, odkud vybraná rodina je, ale podle mého jsou ze Slezska, případně z Moravy, o to bližší mi pak jejich projev je, ačkoliv ne vždycky se mi jejich jednání zamlouvá. Ale přece jenom je to jen show a většina záběrů je sestříhaná tak, aby prostě byl díl něčím zajímavý.

Samozřejmě není vše natolik autentické, abychom opravdu mohli říct, že se jedná o Protektorát, protože přece jen mít v domě funkční elektřinu a rádio tehdy určitě nebylo zvykem hlavně na odlehlých statcích, ale i tak mě ty první dva díly bavily. Možná jen nejsem tak náročná a zhýčkaná jako lidé z Čech a docela dobře si dokážu představit, že bych v takové show byla taky. Můj táta vyrostl na vesnici na jihu Moravy, kde jsme společně se sestrou trávily vždy léto během dospívání a řeknu vám, že to byla správná sparťanská výchova, takže si nemyslím, že bych měla zase až takový problém. Horší by to asi bylo s mým chováním v té době, protože někdy prostě neumím držet jazyk za zuby a jak víme z dějin, mohla bych svou rodinu uvést do problémů (nehledě na to, že vážně nemám árijský vzhled).

Osobně jsem zvědavá na další díly a co všechno se bude dít, takže ať si rýpalové a škarohlídi říkají a píšou, co chtějí, pro mě je to po dlouhé době zase nějaká zajímavá podívaná na domácí scéně, která není naprosto stupidní.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge