Western, co vám vezme dech

Godless je jeden z těch seriálů, který zvládnete na jeden zátah a jště dlouho po doukoukání budete tajit dech nad tím, co jste to vlastně viděli. Protože tohle je kousek, co rozhodně stojí za to.

Režie: Scott Frank
Scénář: Scott Frank
Kamera: Steven Meizler
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Hrají: Michelle Dockery, Jeff Daniels, Jack O’Connell, Scoot McNairy, Adam David Thompson, Rob Morgan, Rio Alexander, Michael E. Stogner, Sam Waterston, Thomas Brodie-Sangster, Kim Coates, Merritt Wever, Jeremy Bobb, Whitney Able, Keith Jardine, Phoebe Neidhardt, Christiane Seidel, Audrey Moore, Randy Oglesby, Justin Welborn, Patrick Carlyle, Travis Hammer, Zack Duhame, J. Nathan Simmons, Delaney Williams, Sarah Minnich, Tabatha Shaun, Trine Christensen, Jessica Sula, Erik LaRay Harvey

Sedmidílná minisérie odehrávající se ve westernovém Novém Mexiku v 19. století sleduje příběh vyvrhele Franka Griffina, který terorizuje celý Západ během honu na svého bývalého chráněnce Roye Gooda. Ten je teď totiž jeho největším nepřítelem. Frank se cítí zrazený, jelikož Roye téměř vychoval a považoval jej za jednoho ze svých synů.

Mezitím se Roy schová na ranči u Alice Fletcherové, která žije společně se synem indiánským míšencem a svou indiánskou tchýní kousek od důlního města La Belle. To už dva roky obývají téměř samé ženy, jelikož jejich muži zemřeli při výbuchu v dole. Jako by i tak jejich život nebyl těžký, teď se Frank doslechne, že ukrývají Roye a vyrazí se pomstít…

Westernové filmy mám ráda už od dob Vinnetou a to díky tomu, že se na ně vždycky rádi dívali rodiče. Na mayovkách jsem vyrostla i knižně, protože je měl rád táta. Jako dítě jsem si dokonce ráda na western hrávala, aniž bych asi tak úplně chápala, o co jde. Každopádně se mi tahle láska zachovala i do dospělosti a když se loni objevil seriálový Westworld, byla jsem nadšená.

Letos se na mě Netflix vytasil s Godless, na který jsem narazila úplnou náhodou v upoutávce na YouTube. A od té doby jsem trpělivě čekala a čekala, až se konečně před pár dny na Netflixu seriál objevil. Dokoukala jsem jej až včera, protože jsem si ho chtěla pořádně vychutnat. Protože ta poslední hodina teda byla parádní přestřelka, jak se patří. A těch posledních dvacet minut byla pomyslná třešnička na dortu po té skoro osmihodinové jízdě.

Seriál má výborné obsazení, kameru, scénář, hudbu i lokace. Pravda, ze začátku jsem si říkala, že ty flashbacky byly občas na škodu, ale daly se vydržet a kompletně pak dávalo vše větší smysl. Tady by se seriál Ztraceni měl učit, vážně. Zajímalo by mě, jestli se Godless dočká nějakých ocenění, protože by vážně měl. Možná tak znovu oživí westernový žánr, protože mě zatraceně baví.

Godless je skvělý seriál, který nejvíc ocení fanoušci westernové klasiky. Už od úvodní znělky je totiž poznat, že si tvůrci dali opravdu záležet a výsledek je parádní.

Zdroj obrázků: Netflix.com

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge