Božský dar vykoupený bolestí a žalem

Na tenhle dokument jsem vlastně šla čirou náhodou díky rozhodnutí jednoho odpoledne, ale v hledáčku jsem jej měla dlouho. Ačkoliv jsem už většinu vývoje věděla, stejně na mě silně zapůsobil.

Režie: Kevin Macdonald
Scénář: Kevin Macdonald
Kamera: Nelson Hume
Hudba: Adam Wiltzie
Hrají: Whitney Houston, Kevin Costner, Ellen White, L.A. Reid, Gary Houston

Nejprodávanější, nejúspěšnější či nejoceňovanější – každý přívlastek k famózní Whitney Houston stoprocentně sedí.

Každý velký úspěch je však vykoupen a najít pravdu není vždy jednoduché – dokument od oscarového režiséra Kevina Macdonalda se ale do tohoto boje přesto pouští a nezapomenutelnou formou přibližuje božskou Whitney tak, jak ji ještě neznáte.

Jedná se o oficiální dokument požehnaný matkou Whitney a její nejbližší rodinou. Ta poskytla exkluzivní rozhovory a záběry ze zákulisí jejího života, které dosud nebyly zveřejněny.

Film měl světovou premiéru na filmovém festivalu v Cannes, kde o něm režisér řekl: „Ve smyslu pátrání po pravdě jsem natočil určitě svůj nejtěžší film. Mluvil jsem s více než 70 lidmi, ale jen 40 z nich se objevilo ve filmu. Mnozí z nich podváděli Whitney přes 30 let a ve své přetvářce pokračovali i před kamerou.“

Shodou okolností jsem v nedávné době viděla jeden nebo dva dokumenty o Whitney, takže jsem vlastně byla i docela připravená na to, co mě asi tak čeká. Jen jsem byla zvědavá, kdo všechno z rodiny a přátel se v dokumentu objeví a co všechno budou o Whitney tvrdit. Docela mě překvapilo, že tam byl i její exmanžel, na druhou stranu mě ale nepřekvapilo, že v jedné z částí dokumentu odmítl sdělit víc informací o jejich společném životě. Ale myslím, že video záznamy mluvily za vše.

Díky mámě si vlastně vybavuju spíš její největší hity z období Osobního strážce, kterého má mamča vážně ráda. V dokumentu se objevila řada záznamů z jejích počátků hudební kariéry a musím říct, že to pro mě snad byla nejzajímavější část. Jen mě mrzí, že se snad v žádném dokumentu neobjevila jako hovořící samotná nejlepší přítelkyně Whitney, i když ji na druhou stranu naprosto chápu. Medializace a honby za Qhitney bylo až až.

Whitney je skvělý dokument, který vás nabudí skvělou hudbou, ale svou druhou polovinou vás spíše dostane do pochmurné nálady. I tak je to ovšem výborně zpracovaná výpověď o událostech, co dovedly jednu nadanou osobu až k smrti, aby ani po ní neměla tak úplně klid.

Foto a anotace: Bohemiamp.cz

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge