Chytrá vražedkyně nebo jen naivní oběť?

Tuhle minisérii vycházející z knižní předlohy Margaret Atwood jsem měla v hledáčku už dlouho, ale dostala jsem se k ní konečně teprve nedávno a musím říct, že nevím, co si o ní myslet.

Režie: Mary Harron
Scénář: Sarah Polley
Kamera: Brendan Steacy
Hudba: Jeff Danna, Mychael Danna
Hrají: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Zachary Levi, Kerr Logan, Stephen Joffe, Rebecca Liddiard, Will Bowes, Michael Therriault, John Tench, Scott Anderson, David Cronenberg, Anna Paquin, Dylan Trowbridge, Mark Quigley, Claire Armstrong, Jacob Soley

Příběh fiktivuje známé notorické vraždy Thomase Kinneara a jeho hospodyně Nancy Montgomery v Horní Kanadě. Dva zaměstnanci domu Kinnear, Grace Marks a James McDermott, byli odsouzeni za trestný čin. McDermott byl pověšen a Marks byla odsouzena k doživotnímu vězení.

I když je román založen na věcných událostech, Atwood vykresluje příběh se smyšleným doktorem Simonem Jordanem, který tento případ zkoumá. Ačkoli zdánlivě provádí výzkum kriminálního chování, pomalu se stává osobně zapojen do příběhu Grace Marks a usiluje o sladění jeho vnímání mírně pohřbené ženy, kterou vidí s vraždou, kterou byla odsouzena.

Tato minisérie má 6 dílů, které vás až do samotného konce nechajé pěkně napjaté, abyste zjistili, jestli je Grace opravdu chladnokrevnou vražedkyní anebo je pravda někde úplně jinde. První dva díly a poslední dva díly jsou silnější, ty dva uprostřed jsou takové docela o ničem.

Nejlepší na sérii je asi celý způsob, jakým Grace vypráví svůj smutný příběh. Od chvíle, kdy se dostala s rodinou do nové země, přes první práci až k té osudné chvíli a chvílemi nezapomene připomenout, co se dělo kde a jaký dopad to celé mělo na její život. To vše takovým jednotvárným, lehce naivním hlasem ne úplně bystré dívky, která se v životě drží určitých pravidel a některým věcem tak úplně nerozumí.

Herecké obsazení obsahuje asi tak tři známější tváře, které si pospojujete jen pokud jste sledovali X-Meny, Kingsmany a Chucka. Na můj vkus bych ocenila asi větší vysvětlení, co všechno se dělo po rozsudku, protože jsme se informace dozvídali jen prostřednictvím útržků a to prostě nebylo úplně ono.

Alias Grace je silný příběh, co rychle slupnete, ale bohužel ve vás nezanechá hlubší stopu. Těžko říct, čím to je, možná to chtělo ještě pár dílů navíc, protože takhle celé to rozuzlení vyznělo tak nějak podivně a nelogicky. I tak je to ale zajímavý televizní kousek.

Zdroj obrázků: Netflix.com

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge