Když vojáky odstřelují jako lovnou zvěř

Na tenhle filmový kousek jsem se těšila od chvíle, kdy jsem viděla první fotky z natáčení, později plakáty a také poutavé trailery. Zbožňuju dobré válečné filmy a tonhle je rozhodně jeden z nich.

Režie: Christopher Nolan
Scénář: Christopher Nolan
Hudba: Hans Zimmer, Benjamin Wallfisch
Kamera: Hoyte Van Hoytema
Hrají: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Harry Styles, Aneurin Barnard, Jack Lowden, Fionn Whitehead, Will Attenborough, James D’Arcy, Brian Vernel, Barry Keoghan, Elliott Tittensor, Charley Palmer Rothwell, Adam Long, Bobby Lockwood, Damien Bonnard, Jochum ten Haaf, Tom Glynn-Carney, Michael Caine, Dean Ridge, James Bloor

Za druhé světové války se v Dunkerk odehrála velká bitva během německé invaze v roce 1940. Přes toto město uniklo do Anglie velké množství vojáků a byla zachráněna spousta vojenského materiálu.

Evakuováno bylo 338 226 mužů, kteří přeplouvali přes kanál za téměř neustálého bombardování (Winston Churchill to nazval „Dunkerkský zázrak“). Evakuace proběhla pod krycím názvem „Operace Dynamo“. Během této bitvy byl Dunkerk velmi poničen bombardováním.

A právě o této operaci je natočen tento film…

Jak už jste asi pochopili z úvodu, mám ráda válečné filmy. Myslím, že za to může můj táta, kterého strašně baví letci druhé světové války a přečetl o nich snad všechny možné knihy, které v češtině vyšly. Nolanovy filmy mám ráda a byla jsem zvědavá, jak se popere s tíhle dramatem, které pro Američany moc lákavé pro tvorbu není, přitom je to jedna ze zásadních událostí 2. světové války.

Už od prvních okamžiku vám je jasné, že půjde o film, který vás nepustí až do samotného konce. Sledujete tři dějové linky s odstupem týdne, dne a hodiny, jež se pak v samotném konci propletou, až do konce tak nevíte, která z postav přežije a která se už domů živá nedostane, nebo nedostane vůbec.

Výtaznou složkou příběhu je skvělá kamera a ještě skvělejší hudba. Taky si občas všimnete podprahového tikání hodin, které odpočítává čas do konce evakuace vojáků. Občas jsem se při sledování pořádně lekla, jindy jsem tajila dech při odstřelování a doufala jsem, že to zvládnou. Musím pochválit i herecký výkon Harryho Stylese, který se prezentuje spíše jako poměrně úspěšný zpěvák, ale tady ukázal, že umí i docela dobře hrát.

Sečteno podtrženo je Dunkerk výborný válečný film, co si na nic nehraje a snaží se přiblížit krutost války tak, jaká byla. Když lítají kulky, máte pocit, že letí přímo na vás a že jim nemůžete uniknout. Je to rozhodně film, který si ráda pustím znovu. I herecké obsazení je úžasné, jen sem a tam uvidíte jakousi podobnost s jinými Nolanovými filmy, ale to ničemu nevadí.

Foto: Freeman-ent.cz
Anotace: Wikipedie.cz

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge