Upřímnou soustrast Polsku

Dnes ráno zemřelo 96 osob na palubě polského vládního speciálního letadla TU 154. Letadlo havarovalo při neúspěšném pokusu o přistání na ruském letišti Smolensk. V mlze zavadilo o stromy, spadlo, rozbilo se na několik částí a začalo hořet.

Letadlo se pokusilo přistát celkem čtyřikrát, kvůli mlze se mu to ale nepovedlo, pilot to tedy zkoušel znova. Podle informací zpravodaje České televize dostal pilot letadla doporučení přistát v běloruském Minsku nebo v Moskvě, rozhodl se ale zkusit přistát znovu, ačkoliv letiště bylo právě kvůli mlze uzavřeno.

Podle svědků letěl stroj nízko nad zemí a byl nakloněný doleva. Křídlem zavadil o strom a pak narazil do země, vyryl v ní hluboký příkop, pak se letadlo roztříštilo a začalo hořet. Jeden ze záchranářů prý říkal, že nemá smysl posílat sanitky.

Prezident letěl do Ruska uctít oběti katyňského masakru, byl na palubě i se svou ženou. Podle informací polských deníků záchranáři vynášejí z trosek letadla oběti. Celý prostor je uzavřený a nikdo se k němu nesmí přiblížit.

V letadle TU 154 byli i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrypek, vojenští hodnostáři, duchovní a novináři.

A proč se prezident a vysocí hodnostáři vydali do Katyně?

Prezident Kaczyńsky byl na cestě do Smolenska na západě Ruska. Měl uctít památku zastřelených polských důstojníků v katyňském lese v roce 1940. Zločin provedla ruská tajná policie NKVD.

Důstojníci padli do sovětského zajetí v rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a Sovětský svaz v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení mezi oběma velmocemi. NKVD v Katyni i na jiných místech na jaře 1940 postřílela na 22 000 Poláků, kromě důstojníků také intelektuály nebo policisty.

Sovětský svaz z masakru až do roku 1990 obviňoval nacistické Německo.

Když jsem to ráno slyšela a pak i na ČT24 i viděla, naskočila mi husina a měla jsem na krajíčku… škoda těch lidských životů. Spekuluje se o kdečem – že pilota nutil polský prezident přistát za každou cenu, že byl letoun starý na takový let… apod. Už se našly černé skříňky, našlo se i tělo prezidenta… Poláci mají národní smutek, není se čemu divit. Polsko opět přišlo o vysoké vedení, jako kdysi v Katyni. Paradoxně ve stejný den… Upřímnou soustratst.
Foto: Wikipedia.org

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge