Můj měsíc s Paleo stravou

Pokud mě sledujete už delší dobu hlavně na mém knižním blogu, víte, že jsem potřebovala dát svému životu restart. Jak fyzický, tak psychický. Cítila jsem, že mám i díky práci málo energie, špatně se mi spí, jsem spíš unavená a jen víc a víc kynu. Prostě jsem si řekla dost a rozhodla se pro experiment jménem Paleo a program WHOLE30.

Jidlo na prvnim mistePrvně je třeba uvědomit si, že Paleo strava není dieta ani dietní program (ačkoliv to tvrdí i česká Wikipedie :D), je to jiný životní a stravovaví styl. WHOLE30 je pak program, který vytvořili Melissa a Dallas Hartwigovi. Vše se týká toho, že ze svého jídelníčku vyřadíte škodlivé potraviny a naučíte se jíst ty zdravé.

Na netu najdete plno vysvětlení, pyramid a návodů, takže se do toho všeho nehodlám pouštět. Mně osobně nejvíce na Emino doporučení pomohla kniha Jídlo na prvním místě, která vám výborně vše vysvětlí a na konci vás navede na WHOLE30, jehož cílem je vyzkoušet si, jaké potraviny vaše tělo nezvládá zpracovat, jaké potraviny vašemu tělu nejvíce škodí a bez jakých potravin se vážně obejdete. Kniha je napsána opravdu výborně a autoři přesně ví, co se vám kdy honí hlavou, či jak na vše bude reagovat vaše okolí (do puntíku přesně). Osobně doporučuju si tuhle knihu přečíst dřív, než na paleo stravování najedete, protože vám dá opravdu výrazné mantinely.

Společně s tímto kouskem jsem si koupila také Dobře živeni a Paleo dieta. Z první knihy jsem bohužel dosud udělala tak 3 recepty, z druhé žádný, a to proto, že v případě Dobře živeni mi většina jídel přijde adaptovaná spíše na americké poměry (a kdo by se taky mohl divit, když je to americká kuchařka, že ano) a u knihy Paleo dieta jsem zjistila, že většina receptů je spíš tak na 4 – 6 porcí, navíc člověk potřebuje dost sezónní věci, anebo atypická masa, která taky jen tak ze dne na den neseženete. U obou jsem ale rozhodnutá z nich něco později uvařit, protože mi celý měsíc s paleo opravdu hodně dal, i když mi toho i docela dost vzal.

keep-calm-igPrvní týden byl asi nejtěžší, protože se po vysazení všeho pro tělo nezdravého objevila očekávaná sacharidová chřipka, kdy mě neskutečně bolela hlava. Jsem ráda, že to bylo to jediné zdravotní negativum, které jsem na sobě pocítila. Bolest hlavy po týdnu a kousek odešla a vše se ustálilo. Zaběhnout do paleo rytmu nebylo zase tak náročné, jak jsem si myslela.

Ze začátku jsem sice nevěděla, co a jak, jaká jídla si vůbec můžu vařit, ale postupem času to bylo lehčí a lehčí. Hlavně jsem o jídle začala úplně jinak uvažovat. S potravinami jsem si při vaření začala více hrát a vyzkoušela různé kombinace. To všechno by mě dříve asi nenapadlo a za to jsem celému Paleu vděčná. Naučilo mě jinak jíst, jinak nakupovat.

Teď jsem ve fázi znovuzavádění potravin, abych zjistila, jestli jsem na některá alergická nebo jestli na ně mé tělo reaguje nějak přehnaně. Můžu vám říct, že už po prvním „klasickém“ jídle jsem se cítila přecpaná a jako bych snad sežrala celého vola. Cítím, že mi cukrovinové a pšeničné věci nedělají moc dobře, hlavně mi ani tolik nechutnají. Opravdu se mi změnily chutě a já už třeba nemám takový velký požitek z toustového chleba, jako jsem mívala. Ani ho nejsem schopná celý sníst, nějak mi tam chybí výraznější chutě.

Po tom měsíci musím říct, že mi paleo opravdu změnilo život. Mám ze své změny velkou radost a rozhodně se chci k paleu opět vrátit. Teď se musím opět naučit něco z toho klacického jídla do sebe dostat, protože mě v dubnu čeká vytoužená dovolená v Londýně a tam bych paleo na vlastní pěst asi špatně dodržovala. Po návratu se ovšem chci do palea opět pustit, ale už asi nedržet hardcore verzi WHOLE30, případně přejít pak na primal, kdy má člověk povolené mléčné výrobky. Bez těch se asi dlouhodobě nedokážu obejít, protože mléko a sýry zbožňuju. Naopak kupované jogurty asi z jídelníčku úplně vyřadím. Chleba, těstoviny, rýže ani luštěniny mi zase tak extra nechybí, ačkoliv si říkám, že s opětovným přechodem na paleo si tu a tam něco z toho dovolím. Přece jenom ráda vařím i peču a nechci se vzdávat úplně všech jídelních požitků, jen je výrazně omezím. Dokázala jsem si, že se bez nich obejdu.

Pokud stále váháte a nevíte, jestli něco takového zkusit, z vlastní zkušenosti vám říkám, jděte do toho! Kašlete na všechny rádoby odborníky a škarohlídy, nikdo by neměl kritizovat něco, co sám nevyzkoušel. V příspěvku jsem vám dala tipy na knihy i zahraniční stránky, ještě přidám mé nejnavštěvovanější stránky pro paleo recepty:

Paleo recepty

Paleo Doupě

Paleo Lifestyle

365 PALEO

Paleo Owl

Veselé Borůvky

FB skupina WHOLE30 CZ/SK

Paleo Leap

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

4 komentáře

  1. Čéče klobouk dolů holka 🙂 vážně 🙂

    Na knížku jsem koukala a přemýšlela, jestli si jí koupit.. možná časem, až budu bydlet sama a nebude na mě nikdo blbě čumět, co že si to jako vařím a proč.. no.. teď „bojuju“ se sacharidy, snažím se je vyřadit co nejvíc a s občasným cheatem to jde 🙂

    Prostě nejlepší je že se po tom cítíš fajn, to je nejdůležitější :))

  2. No jako nebylo to jednoduché, ale zjistila jsem, že úplné odbourání nezdravého cukru mě zase tolik nepoložilo a určitě se mi žilo lépe.

  3. zajímavý, Peti .) jen bych měla poznámku k té dietě – paleo JE dieta – slovo dieta znamená způsob stravování, těch je spousta druhů, ale basically jde o to, že tam jsou nějaký pravidla, a ta můžou klidně být „jezte jenom smažené a žádnou zeleninu“ .) takový to, co si člověk běžně představí pod pojmem dieta, je tzv. dieta redukční neboli hubnoucí – je to nejběžnější druh diety a proto se v hovorové řeči vypouští ten přívlastek „redukční“
    každopádně paleo je dieta, bezlepková je dieta, když jíš pečivo jen celozrnný, je to dieta, všechny vyčleněný věci z jídelníčku (např. kvůli alergiím), vegetariáni jsou vlastně taky na dietě .) a masožravci taky .)

  4. Já ti nevím, v knize viz výše několikrát tvůrci opakují, že to dieta není, je to prostě změna stravy. Osobně mám slovo dieta spjaté přímo s hubnutím nebo s nějakým zdravotním problémem. Já paleo prostě neberu jako redukční dietu, ale jako změnu přístupu k jídlu 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge