Není dinosaurus jako dinosaurus

Na tenhle film jsem chtěla jít strašně do kina už od chvíle, kdy jsem viděla první plakáty. I podle traileru to vypadalo více než dobře a já mám animáky moc ráda. Nakonec jsem se ale do kina nedostala a možná jsem za to i ráda. Nedokážu si představit, co musely v kině prožívat děti.

HodnyDinosaurus_posterRežie: Peter Sohn
Scénář: Meg LeFauve
Hudba: Jeff Danna, Mychael Danna
Hrají: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Raymond Ochoa, Marcus Scribner, Steve Zahn, Anna Paquin, Sam Elliott, Alan Tudyk, A. J. Buckley, John Ratzenberger, Carrie Paff

Jak by vypadala Země, kdyby ji před milióny let zhoubný asteroid hezky minul a dinosauři by tak nevymřeli, ale vesele si žili dál? A co kdyby vedle nich žili lidé?

Arlo je mladý Apatosaurus, který společně se sourozenci i rodiči žije na malé kukuřičné farmě. Kukuřici totiž pěstují pro to, aby přežili.

Zatímco jeho starší sourozenci si s prací počínají poměrně dobře, Arlovi to moc nejde, ale snaží se, protože stejně jako oni chce zanechat stopu.

Arlův život se ale změní v okamžiku, kdy narazí na podivné divoké zvíře…

Mám pocit, jako by Pixaru pomalu ale jistě docházela šťáva. Jak jinak si vysvětlit, že mě nedostalo jejich poslední V hlavě a u Hodného dinosaura jsem čím dál tím víc uvažovala nad tím, jak tohle mohl proboha vůbec někdo označit za dětský film? Jako by nestačilo, jak depresivně na mě působilo V hlavě, Hodný dinosaurus byl místy častokrát horší… a to je už co říct.

Přitom příběh je to poměrně jednoduchý, zápletka pomalu nic moc a hlavní hrdina – tedy Arlo – polovinu času naprosto na facku. Ještě že to zachraňoval Špunt, kterému kdovíproč animátoři přidali vlastnosti takového domácího mazlíčka, pejska. Zatímco příběh dosti tápal, animace byla naprosto nádherná. Krásné detaily přírody, až dech přecházel. Bohužel sebelepší krajinka nedokáže zachránit mizerné vyprávění.

Když už filmu prominete negativa, dokážete si jej patřičně užít, protože brnká na všechny správní struny. Kolikrát vám ovšem padne brada nad tím, co všechno vám tvůrci servírují. Já totiž tohle vidět jako dítě, nejméně týden nespím. Tak děsivé až kruté některé okamžiky byly a upřímně, myslím si, že by tohle děti vidět ani neměly… vychováváme si z nich docela určitě násilníky. Tohle vážně není dětský příběh.

Sečteno podtrženo není Hodný dinosaurus zrovna pohádka, kterou bych si pustila víckrát. Z traileru jsem si myslela, že film bude o něčem jiném. I samotný doprovodný plakát dost lže. Doufám, že Hledá se Dory mě nezklame, jinak budu naštvaná.

Foto: Falcon.cz

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge