Zahrady Černínského paláce a Loreta

Vzhledem k tomu, že jsem poměrně akční člověk, co zase tolik neusedí na místě, a velice ráda cestuju a objevuju nová místa, řekla jsem si, že je čas na to, abych se o své objevy podělila s ostatními. Třeba najdete nějakou tu inspiraci.

V Praze už bydlím pátým rokem a ještě stále jsem zde neobjevila vše, co se objevit dá a neviděla vše, co se vidět dá. Buď o tom člověk vůbec neví, nebo ho to vůbec nenapadne, či nemá zrovna parťáka. Proto jsem si koupila nové knihy nejen o zákoutích Prahy, ale také Čech, Moravy a Slezska.

Na zahrady Černínského paláce jsem ovšem nenarazila já, ale kamarádka, a protože jaro a léto je na procházky zahradami nejlepší období, uvidíte podobných příspěvků poměrně hodně. Černínský palác na Loretánském náměstí je nejdelší barokní stavbou v Česku. Rozsáhlost a monumentalita této stavby z jedné strany budila obdiv a podporovala význačné postavení rodu Černínů v monarchii, kteří výstavbou tohoto paláce soupeřili s Habsburky. ysoké finanční náklady na správu budovy však způsobily finanční pád rodu Černínů.

Do zahrad se dá dostat jen ze strany od Lorety (info níže), tudíž dojedete za Pražský hrad a celý Černínský palác musíte obejít, abyste branou do zahrad vešli. Nejsou bohužel tak velké, jak to na fotkách vypadá, ale i tak mají něco do sebe. Zahrady jsou volně přístupné bez poplatku, otevřeny by měly být do konce října.

O Loretě jsem se vlastně dozvěděla jen díky tomu, že jsme okolo ní šly během zběsilého hledání vchodu do zahrad. Jde o soubor barokních staveb na východní straně Loretánského náměstí na Hradčanech. Hlavní reprezentativní fasáda do náměstí má věž se zvonkohrou, za ní se nachází nádvoří lemované poutními ambity a kostelem Narození Páně, které obklopují ústřední loretánskou kapli Panny Marie. Areál je krytou chodbou spojen s klášterem kapucínů při kostele Panny Marie Andělské, který je správcem Lorety.

Bohužel v Loretě zrovna probíhala bohoslužba, takže jsme se nemohly podívat dovnitř, ani do celého areálu, pokud je vůbec přístupný. Tak jsem si ji alespoň vyfotila zvenčí. Určitě se tam ale vrátím znovu.

Užitečné odkazy

Informace Černínský palár: KudyZNudy, Wikipedie

Informace Loreta: KudyZNudy, Wikipedie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge