Eurovision Song Contest 2015

Eurovizi (nebo také Eurovision Song Contest) znám už několik let, ačkoliv v naší domovině jde stále o poměrně neznámou pěveckou evropskou soutěž. Nejspíš je to dáno tím, že jsem vyrůstala blízko polských hranic, tím pádem jsem už od mala sledovala polské televizní kanály a jak je známo, Poláci Eurovizi každý rok šíleně prožívají. Samozřejmě ne každý rok jsou úspěšní, ale to neznamená, že se na tuhle opakující se událost netěší.

Češi se letos účastní soutěže počtvrté, první účasti nedopadly nijak valně, ať už tam za nás šel soutěžit kdokoliv, letos jsme vsadili na duo Jandová Bárta a teprve dnes při oficiálním druhém semifinále uvidíme, jestli se vůbec dostaneme do grandfinále a zasoutěžíme si o první příčku.

Osobně si myslím, že písnička není vůbec špatná, ale balad je v soutěži více než dost, navíc je taková méně zapamatovatelná a i ta angličtina nic moc. Nevadilo by mi, když by byla v češtině, i když chápu, že pokud se chceme zavděčit celonárodně, je angličtina nezbytností, ačkoliv mě mrzí, že každoročně písní v originálních jazycích ubývá a ubývá.

V úterý proběhlo první semifinále a my tak už známe prvních deset zemí, které uvidíme také v sobotu. Dnes se můžeme těšit na druhé semifinále s naší účastí. Samozřejmě za tu řádku let docela dokážu odhadnout, jaký song bude mít ten správný marketingový dopad na všechny hlasující, například výhru loňské Conchity Wurst jsem tipla správně a rozhodně to nebylo díky songu, který byl sice hezký, ale rozhodně ne nejlepší, nýbrž díky skvělému marketingu a celkově genderovému „nezařazení“, což je v poslední době dost v kurzu. Jo, kde jsou ty časy, kdy Eurovizi vyhrála ABBA nebo Celine Dion, hvězdy celosvětového ražení.

Letošní ročník je tak díky Conchitě ve Vídni, což je za humny. Soutěže se úžasní na 40 zemí, Austrálie je letos jako čestný soutěžící a to díky tomu, že v Austrálii Eurovizi prostě děsně žerou. Soutěž je vysílána ve 45-ti zemích světa a také samozřejmě online.

České televizi rozhodně dávám bod za to, že jsme se letos dočkali přímého přenosu v televizi, ale také online na webu s komentářem Aleše Hámy, který sice nebyl úplně nejúžasnější, ale rozhodně byl lepší než ti předchozí rádoby moderátoři. Bohužel dneska semifinále nejspíš neuvidím a ani nebudu moci hlasovat, protože mě po práci čeká teambuilding (a jsem zvědavá, jak ta venkovní aktivita v Praze dopadne, pokud bude pršet), ale určitě si zkusím Eurovizi v pátek pustit ze záznamu, abych byla na sobotu pořádně připravená.

Oficiální stránky Eurovize
v archivu najdete i loňské ročníky

Oficiální YouTube kanál Eurovize
můžete si pustit oficiální videoklipy, záznamy, i krátké rozhovory

Oficiální Facebook profil Eurovize
uveřejňují zajímavosti, fotky, videa

Oficiální Instagram Eurovize
no, tady by na fotkách mohli ještě zapracovat

Oficiální Twitter Eurovize

Oficiální Google+ Eurovize

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge