Britská monarchie pod drobnohledem

Jeden z nejlepších seriálů letošního roku a to vážně nekecám. Jestli milujete cokoliv, co se týká jakékoliv monarchie, skvělou hudbu a pořádně drama, tohle rozhodně musíte vidět.

britskamonarchiepoddrobnohledem_posterRežie: Benjamin Caron, Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold
Scénář: Peter Morgan
Kamera: Adriano Goldman
Hudba: Rupert Gregson-Williams, Hans Zimmer, Guy Farley
Hrají: Vanessa Kirby, Michael Culkin, John Lithgow, Matt Smith, Nicholas Rowe, Claire Foy, Daniel Betts, John Sackville, Eileen Atkins, Lasco Atkins, Todd Boyce, Andrea Deck, Anthony Flanagan, Victoria Hamilton, Jared Harris, Ralph Ineson, Alex Jennings, Ben Miles, Robert Nairne, Cory Peterson, Harriet Walter, Greg Wise, Rebecca Benson, Catherine Lamb, Shaun Newnham, Attila G. Kerekes, Jeremy Northam, Simon Chandler, Josh Cooke, Nigel Cooke, Chris Gordon, Harry Hadden-Paton, Daniel Ings, Will Keen, Rosalind Knight, Jonathan Newth, Ronald Pickup, Patrick Ryecart, Mark Tandy, Pip Torrens, John Woodvine, Paul Leon Bridger, Nick Owenford, Jamie de Courcey, Stephen Dillane, Martyn Mayger, Josh Taylor

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla.

Právě v tomto historicky životopisně mapujícím seriálu jsou vylíčeny nejenom její začátky jakožto mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, ale i těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Rozhodnutí, jež dopomohla Velké Británii být tím, čím je dnes. (CSFD.cz)

„Kabelovka“ Netflix přichází s čím dál tím lepšími seriály, až by se ostatní televize mohly začít stydět. The Crown zatím potvrzuje pravidlo dobře odvedené práce. Seriál je tak krásně britský, že by to snad mohlo být jen o chlup lepší. Britští herci (tedy většinou), britský přízvuk (párkrát spíš napodoben), britská odtažitost, britské drama. Mé srdce plesá a je rádo, že na seriál čirou náhodou narazilo.

Trvalo mi jen pár dnů, než jsem ho slupla a už mám absťák, protože vím, že na druhou řadu budu muset čekat rok. Za scénářem stojí Peter Morgan, který se snad ve své práci vyloženě specializuje na trobu spojující vládce VB, stojí třeba za skvělou Královnou nebo Královou přízní. Jestli u toho vydrží, dočkáme se skvělých pěti nebo šesti sezón, které si Netflix už dopředu objednalo.

Jen mě mrzí, že se nejspíš vždy po dvou řadách bude měnit herecké obsazení, aby se postavy přibližovaly zevnějškem svému věku. Claire Foy je v roli „tiché“ Alžběty naprosto skvělá. I u ostatních postav se tvůrci s výběrem herců trefili. Winston Churchill mi toho pravého opravdu připomíná. Jen ten Philip mě strašně vytáčí, i když mu rozumím. Jen se musíte připravit na to, že ne vždycky to asi bude historicky přesné a některé věci jsou jen smyšlenky, dotvoření dramatického prostředí.

To ale nemění nic na tom, že je to úžasný kousek. Výborně zpracované britské drama, u kterého zůstanete častokrát jen s pusou dokořán, protože nevíte, co byste v dané situaci dělali vy. Tleskám.

Zdroj obrázků: Netflix.com

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge