Výstava Zvěrokruh

Když ke konci února přijel můj taťka do Prahy na koncert Scorpions, o němž jsem vám už psala dříve, uvažovala jsem, jak bych mohla vyplnit většinu soboty a přitom zabavit nás oba, protože sedět celý den na bytě se ani jednomu z nás moc nechtělo.

Proto jsem na dopoledne vymyslela jít se podívat do Veletržního paláce, který máme o pár ulic níže od bytu, na dvě výstavy – Zvěrokruh a Slovanská epopej. Zatímco Epopej se nacházá uvnitř Veletržního paláce a dostanete se na ni jen za vstupné (o návštěvě vám napíšu v jednom z příštích příspěvků), Zvěrokruh můžete vidět hezky zadarmo. Jak je to možné? Inu, celá je totiž vystavená na prostranství před palácem.

Zvěrokruh je dílo současného čínského umělce Aj Wej-weje a jak už název napovídá, jde o 12 bronzových hlav zvířat zvěrokruhu. Ty vznikly jako kopie plastik, jež během opiových válek v roce 1860 zničila zahraniční vojska v Zahradě dokonalého jasu (Jüan-ming-jüan) poblíž Pekingu.

Plastiky jsou vysoké kolem tří metrů, hlavy s průměrem přibližně 1,5 metru jsou upevněny na tenký stojan a společně tvoří půlkruhovou formaci. Aj Wej-wej se řadí mezi nejznámější současné čínské umělce. Jeho inovativní dílo, často označované za provokativní, mu získalo velké mezinárodní uznání, zároveň z něj ale udělalo nepřítele čínské vlády.

Výstava trvá až do konce srpna tohoto roku, takže pokud do té doby zavítáte do Prahy a nechcete zbytečně utrácet za mnohdy přemrštěné vstupné muzeí či jiných výstav, zajeďte si k Veletržnímu paláci a třeba se i vyfoťte u některé z hlav. Pro ty, kteří ale tuhle možnost mít nemají, jsem hlavy nafotila, protože si myslím, že jde o zajímavý kousek.

Místo konání: Veletržní palác, Praha
Datum konání: 6.2. – 31.0.2016
Čas konání: celý den
Vstupné: zdarma
Poměr cena-zážitek: (4/5)
Více informací: Profil události

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge