Jízda MHD je jedno velké dobrodružství

Abych se přiznala, nikdy jsem v Karviné extra MHD nejezdila, protože jsem většinou měla všechno v okolí v docházkové vzdálenosti, nebo mi nedělalo problém si někam dál raději zajít, než abych si musela platit nějakou jízdenku či rovnou měsíční lítačku a tak dále. Když jsem potřebovala do školy, došla jsem tam, když jsem potřebovala do obchodu, došla jsem tam. Ne, že bych byla takový škrt, ale tak nějak mi to přišlo zbytečné, navíc chodím ráda.

Tady v Praze ovšem logicky na moc míst pěšky nedojdete… pokud teda nejste extra sportovec nebo hotový blázen. Jízdné je tu na mé poměry drahé jak prase, ale zase když si vezmu, kam všude mě co doveze, tak to docela i chápu. Při svém cestování po světě jsem si už vyzkoušela snad skoro všechny možné druhy dopravy, ale pořádně strukturovanou MHD zažívám až tady v Praze a řeknu vám, že častokrát je to o držku – hlavně během letních měsíců.

Jelikož nám tyto dva týdny slibují další extrémní tepla, mám strach, co všechno se mi v pražské MHD může stát. Nejen že člověk musí počítat se zvýšeným počtem hloupých turistů, co stojí vedle vás a řvou na sebe, jako by byli na druhém konci vagónu (ano, jste to vy, Asiati a Němci!!), ale taky se zvýšenou agresivitou a tupostí místních, co se snaží nacpat do již přeplněné tramvaje za každou cenu, takže skončíte zády nalepení na debilní tyčku v tramvaji, co se vám vtlačí do zad tak mocně, že ji tam cítíte ještě týdny poté. Ano, ještě stále jsem se té bolesti nezbavila.

Tady totiž jen málokdo jede heslo „do přeplněné tramvaje nevlezu, radši si počkám na další“, takže se pak celá cesta z práce a do práce změní v holý boj o život, anebo jak tomu já říkám, na „cestu smrti“. A totéž by se dalo říct také o metru nebo autobusech. Ach, autobusy, řeknu vám, že upřímně lituju všechny, kteří v tomhle saharském parnu musí jezdit busem, stačilo mi jet jednou a myslela jsem, že vážně vypustím duši. Jako byste jeli ve skleníku, z kterého není úniku.

Ale abych si jen nestěžovala, stále mám ráda procházky Prahou… hlavně tou noční, stejně jako jízdy poloprázdnou tramvají, kdy se hezky v centru můžete dívat z okna na zajímavé stavby, památky, špinavou Vltavu a její mosty. To si pak vždycky povzdechnu nad tím, jak krásně všechno vypadá, jako z pohlednice.

Foto: Pixabay.com

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge